המלצות לקראת תחילת מוצקים

המלצות לקראת תחילת מוצקים

אמא מאכילה את התינק שלה עם כפית

לקראת 6 חודשים, תינוק מתחיל להראות יותר סימני מוכנות והתעניינות בכל מה שקורה סביבו, מחכה את ההורים והאחים, וזו הזדמנות לתת דוגמא ולבסס הרגלי אכילה שנכונים לכל המשפחה, הן מבחינת איכות ובריאות המזונות והן מבחינת הרגלי התרבות ונימוסי שולחן כגון: לשבת יחד סביב שולחן האוכל, לגוון כמה שיותר את הירקות, שימוש בכלי אוכל, אכילה באוירה רגועה ונעימה, לעיסה איטית, וכל מנהגי המשפחה שבוחרים להדגיש ולהעביר דרך דוגמא אישית.
ולהימנע ממניפולציות הקשורות בהאכלה כגון:
ממתק בתור פרס או גמול על משהו התנהגותי,
לראות טלויזיה או מסך אחר במהלך האכלה
לכעוס אם לא מסיימים את האוכל בצלחת
לכעוס אם משחקים או זורקים אוכל
וכל דבר אחר שעושים כדי לדחוף עוד קצת אוכל לפעוט שלא רוצה יותר.
אין לנקות/ לנגב את הפעוט תוך כדי ארוחה, רק בסופה, יש לאפשר לשחק עם האוכל: ככל שהתינוק משחק עם הידיים ומתלכלך, כך נחשף עם כל "החושים" למזונות השונים, בצורה זו הוא מתיידד עם המזונות הללו ובהדרגה יהנה מלאכול אותם.

תינוק ללא חולצה מחייך ומלוכלך מספגטי עגבניות

לקראת 6 חודשים ניתן להבחין בסימני  מוכנות ובשלות הפעוט לקראת התחלת טעימות:

  • מתחיל להושיט ידיים לקראת המזונות המעניינים שאמא אוכלת.
  • מכניס יותר צעצועים לפה, נשכנים למיניהם, חפצים שנכרים בידו.
  • הנקות מתקצרות, בלילות פתאום מתעורר יותר על מנת להשלים קלוריות שלא אכל במהלך היום.
  • לקראת טווח 4 חודשים – חצי שנה יכול לשבת בזוית 45% ולהחזיק את הראש יציב.
  • רפלקס דחיקת לשון החוצה נעלם בהדרגה ככל שיתידד עם המזונות.

בשלבים אלו ניתן להתחיל לחשוף אותו לטעימות ראשונות

מה זה טעימות ?

פנקייק בצורת פרצוף מחייך עם תותים וקיווי

ירקות ופירות במרקם ממש קרמי ובטיחותי כגון :בננה, אבוקדו, תפוח מאודה ומעוך, קישוא מעודה ועשוי בבלנדר, או סתם להוציא ירק מהסיר/מרק המשפחתי ולמעוך.
כל יום ניתן להציע משהו חדש בכמות קטנה עד חצי כפית, ובהמשך גם פעמיים ביום.

ניתן לתת לו לטבול את האצבע שלו במחית ולאפשר לו להרגיש את המרקם עם כל החושים שלו שלו לפני שירגיש בטוח מספיק לבלוע את המחית.
ניתן לחזור על אותו מזון מספר פעמים, מומלץ כל פעם משהו אחד בימים הראשונים לפחות.
בהדרגה להגדיל את הכמות, ואת השילובים של הירקות יחד, מרקים ומחיות משולבות.

גם מבחינת מרקם ניתן להעביר בהדרגה למרקם גס בהתאם ליכולת בליעה ולעיסה של הפעוט שמשתפרות עם הגיל, ועם האופי של כל פעוט.
משרד הבריאות ממליץ להתחיל לבסס ארוחות מוצקות אחרי גיל 6 חודשים , כמו כן להתחיל להציע מים בסמוך לטעימות .
ביסוס ארוחות משתנה מפעוט לפעוט, ישנן תינוקות שלא יתעניינו במזונות ויעדיפו להמשיך הנקה בלבד, לכן להיות סבלניים, זה יגיע מתי שיגיע וכל ניסיון לדחוק בתהליך יכול להזיק, עם זאת לא להתייאש ולהציע כל יום קצת.
הנקות יכולות להיות לפני או אחרי הטעימות, הנקה מכילה אנזימים שעוזרים למזונות החדשים להתעכל ולהיספג במערכת העיכול, וגם מומלץ שלא יהיה רעב וחסר סבלנות כשמציעים טעימות אך גם לא רדום מדי אחרי הנקה מלאה, משהו באמצע שישאיר מקום לסקרנות של טעמים חדשים.
חשוב להושיב את הפעוט מול מי שמאכיל אותו בכסא אוכל מותאם, טרמפולינה או טיולון בעגלה כך שזוית ישיבה תהיה 45 מעלות, על מנת להסתכל על הפנים שלו בזמן האוכל.

לקראת 8, 9 חודשים התינוק כבר מתיישב לתנוחה יותר זקופה ואז אפשר להושיב אותו בכסא של זוית ישרה (שלרוב תופס פחות מקום מכסא מתכוונן) ואז גם יכולת הבליעה שלו יותר טובה, ולמתקדמים ניתן להציע "אוכל אצבעות " חתיכות קטנות שהוא תופס ב"אחיזת פינצטה".

אב, אם וילדם הקטן נהנים מארוחת בוקר בייתית

ישנם פעוטות שיסכימו לאכול רק כשהאוכל יעבור דרך הידיים שלהם ובשליטה שלהם, כשהם בעצמם מחזיקים ולא מישהו אחר מאכיל בכפית, מומלץ לאפשר להם, אוכל מגובש /חתיכות רכות כגון: קציצות / לביבות/פנקייקים/ירקות מאודים/ פרוסות דקות של פרי רך וחתוך .

תינוקת אסייתית אוכלת ירקות עם הידיים

כשתינוק יושב בכסא כבר ב90 מעלות, בזוית ישרה (9 חודשים והלאה לרוב) כשפעוט מכניס חתיכה לפה, גם כשאין לו שיניים, מומלץ לאפשר לו להחזיק אותה בפה ולשחק איתה ללעוס אותה עם החניכיים או שבולע או שיורק את זה החוצה. לא להילחץ מזה.
כן חשוב להיות שם ולהשגיח על הפעוט , אבל גם לסמוך על הרפלקסים הבריאים של שיעול ושל מערכת הבליעה שלו.
ואם פעוט משתעל אז זה רפלקס הוצאת האוכל וגם שם לא מומלץ להפריע ולא לדפוק על הגב, מה שידכא את השיעול ויפריע לתהליך. בהזדמנות זו אמליץ לכל הורה לעבור קורס החייאת תינוקות על מנת לקבל קצת ביטחון במסוגלות לפעול למניעת חנק, להכיר סימני אלרגיה של תינוקות (ניתן להיוועץ עם אנשי מקצוע בנושא)

תינוק יושב מחוייך ומוקף בירקות שונים

מזונות בעלי פוטנציאל חנק הם:

עגולים – תמיד לחצות ל4 כדי למנוע כל צורה עגולה שיכולה לחסום קנה נשימה.
(גם חפצים עגולים קטנים כגון חרוזים קטנים להרחיק מהישג ידי הפעוט עד גיל 3 ).
מזונות רכים שיכולים להתגבש לצורת עיגול בתוך הפה – חלה רכה או לחמניה שיכולה להפוך לגוש חוסם (עדיף לחתוך לחם פרוס לקוביות קטנות או להפוך לצנים דק שתינוק יוכל למצוץ אבטיח – שיכול להצטמק לגוש .(לחתוך דק)

מזונות שלא מומלצים לתינוקות ופעוטות:

  • מזונות עתירי סוכר (מעדנים, גלידות, ריבות , מיצים, שתיה מתוקה)
  • מזונות משומרים – חומרים משמרים , תוספי צבע מלאכותיים , תוספי מונוסודיום גלוטאמאט, תחליפי סוכר מלאכותיים.
  • בשרים "על האש" (חשש מזיהום בעיקר ), נקניקים .
  • ביצים לא מבושלות (כגון ביצת עין)
  • דבש (אסור עד גיל שנה ) , סוכר ,סילאן .(ניתן להמתין עם פירות. )
  • חלב ניגר רק מגיל שנה וגם אז לא הכרחי .

חשוב לציין שכל הנ"ל הן המלצות ודגשים שלי מתוך הניסיון שלי ועבודה שלי מול תינוקות שתואם את הנחיות משרד הבריאות המשתנות. להלן קישור להורדה של תדריך תזונת תינוקות לאנשי מקצוע בו פירוט של כל הנחיות:

https://www.gov.il/he/departments/policies/bz01-2021

ליז ארבל ,יועצת הנקה IBCLC, אחות מוסמכת BA.

שיתוף מאמר

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך