הנקה בחודש הראשון
הנקה בחודש הראשון
בחודש הראשון לחיי התינוק זו תקופה שבה הנקה מתבססת, מה שמייחד תקופה זו היא בכך שהיא הכי מאתגרת ואינטנסיבית עבור האם והיא כרוכה בקשיים שהם חדשים ולא מוכרים:

- הנקות אינטנסיביות מבחינת תדירות, החל מ8 הנקות ביממה עד 16 פעמים, בזמנים משתנים, ארוחות קטנות שמתעכלות מהר, גם כי גודל קיבה קטן שמתרחב בהדרגה עם כל יום שעובר, (ביום ה1 -10 מ"ל למנה , ביום ה2 -20 מל למנה ..ביום ה6 – 60-40 מל , שבוע חודש- 100-60 ומשם הכמויות משתנות מתינוק לתינוק וגם במהלך היום הכמויות והתדירות משתנה ) גם כי נרדם על השד כי התעייף עוד לפני שממש הספיק להרגיש שובע.
- תינוקות קטנים פחות מ3 ק"ג, תינוקות אלו יכולים להיות שקטים מדי ולא לדרוש את הארוחות שלהם בזמן , וגם הנקות שלהן חלשות ולא מספקות בגלל שנרדמים לכן חשוב לעקוב אחר משקל בטיפת חלב ולוודא שיש עליה מספקת. יש לעקוב עם רישום מסודר של שעות האכלה, יציאות ומתן שתן על מנת לוודא שמקבל מספיק חלב. ולוודא שכל שעתיים וחצי – שלוש שעות הם אוכלים במהלך היום , ובלילה – קמים אחרי 4 שעות לינוק, במידה ולא מתעוררים לבד יש להעיר אותם בעדינות בskin to skin , להוריד שכבות של בגד, לטפטף חלב סחוט בפיו ולאט לאט יתעורר.
- חוסר וודאות – חוסר סדר וחוסר ידיעה לגבי כמות החלב שתינוק אוכל, מייצר תחושה של חוסר ביטחון אצל האם במיוחד כשתינוק לא נשאר רגוע לאחר הנקה ולא נרדם בקלות, כמו כן הלחץ החברתי/ משפחתי שאומר "הוא בוכה כי הוא רעב" .
הסימנים שיעזרו לנו להיות רגועים שהוא יונק היטב הם:
יציאות צואה – מהיום ה5 היציאות צואה בצבע חום חרדל גרגרים זה סימן טוב. צריך לפחות יציאה אחת טובה ביום.
מתן שתן – החל מהיום השישי מצופה שיהיו לפחות 6 פעמים שתן, (יש חיתולים עם הפס צבע שמתחלף כשתינוק עושה שתן (.
סימנים להנקה יעילה: התינוק עירני ופעיל – יש תנועות של הלסת והגרון – רואים תנועתיות לוע מעגליות ובליעות קצביות,
אם מהתחלה תינוק ישנוני על השד ולא מגיע להאכלות עירניות אז רוב הסיכויים שלא מקבל מספיק קלוריות, שזו לא הנקה יעילה, מומלץ להרים אותו על הכתף שיתעורר, ורק אז להמשיך הנקה.
לאט לאט תינוק נהיה יותר מיומן בהנקה ויחזיק יותר זמן בהנקה אקטיבית ויעילה, ומרווחים יגדלו בין הארוחות.
- כאב בחיבור: לעיתים הנקות כרוכות בכאב, וזה סימן שחיבור לא נכון או שהתנוחה לא נוחה לאחד הצדדים, כי הנקה לא אמורה לכאוב וחשוב לפנות לעזרה כדי למנוע פציעות של השד. בזמן כאב של האם פחות חלב משתחרר בהנקה. כמו
- כן יש גם מצבים שהכאבים נובעים כתוצאה מהלידה והתפרים, במקרים כאלה מומלץ לקחת משככי כאב.
- גודש של השד: סיבה נוספת שמאתגרת היא שתינוק לא תמיד מרוקן כראוי את השד – ואמא נותרת עם שדיים גדושות לעיתים עד מצב של מרקם קשה ולא גמיש של השד והפטמה, מה שמקשה עוד יותר לתינוק להתחבר ולינוק, וגם כי לא מצליח לשאוב כשזה תקוע.
במצב של גודש מומלץ: לעשות עיסוי וסחיטה במים חמימים במקלחת או בברז עם זרם חמים עד שהשד נהיה רך לפני שמחברים את התינוק להנקה, לשים קומפרס קר על השד , לשאוב עם משאבה כמה דקות רק בשביל לרכך.
לזכור שגודש יכול לנבוע גם כשמפספסים הנקות ונותנים בקבוקים לתינוק לכן חשוב לשמור על הנקה בלעדית אלא אם כן יש סיבה מספיק טובה לתת בקבוק
- חוסר שינה – תינוק יכול לפתוח מרווח אחד של 4שעות שינה בלילה , וזה בתנאי שלא ישן אותם במהלך היום בתנאי שהנקה מבוססת כבר ואוכל 8 הנקות ביממה. לאמא מומלץ לנצל את שעות השינה של התינוק ולנוח באותם הזמנים גם במהלך היום, לדחות את מטלות הבית השונות, להיעזר כמה שאפשר בבני משפחה או עזרה אחרת לבישול/ סדר/ ניקיון וכל מה שמסביב.
בהמשך הדרך איכשהו הגוף מתחזק ומשתקם וזה קצת יותר קל לתפקד.

- דכדוך שאחרי הלידה – post partum blues – יש "חוסר איזון הורמנלי טבעי" שנמשך כ6 שבועות , שבהם אשה אחרי לידה חווה שינויים במצבי רוח/ רגישות יתר / עצבנות יתר/ נטייה לבכי . זהו מצב טבעי ותקין, והמלצה היא לדבר, לשתף, להיעזר בדמויות תומכות, מנוחה כמה שניתן, כשאשה מחזיקה ומניקה את תינוקה זה מרגיע אותה לרוב.
במידה ומגיעים למצבים קיצוניים ניתן ומומלץ לפנות ל רופא משפחה לבירור נוסף או הפניה לאנשי מקצוע מתאימים.
- עליה במשקל – חשוב לשקול את התינוק כדי לוודא עליה תקינה במשקל.
החל מ3 קג, תינוקות עולים 40-30 גרם ביום. ניתן לעקוב אחרי משקל ולוודא שחוזר למשקל לידה תוך 10 ימים.

- שקילה בטיפת חלב – תינוקות בהנקה מלאה, מומלץ לקבוע תור לשקילה תוך 5 ימים מהשחרור מהבית חולים רק כדי לוודא שתינוק מקבל מספיק חלב, בטיפת חלב / או אצל רופא ילדים מה שזמין יותר, להכיר את האחות בטיפת חלב ולקבל הדרכה מסודרת.
לקראת 6 שבועות הורמונים מתאזנים, מנגנון יצור חלב משתנה: כמות החלב מווסתת בהתאם ל"דרישות" של התינוק, ובהתאם לאיכות ההנקה השדיים נראים פחות מלאים בניגוד לתקופה הראשונה שבה השד היה מלא וגירוי מינימלי היה משחרר לתינוק כדי זרימה של החלב, כעת יש צורך בגירוי ראשוני ובהנקה של בערך דקה וחצי על מנת שהחלב יתחיל לזרום, כמה שינוק ינק זו הכמות שהגוף לומד לייצר, בשלב זה האם כבר מתחזקת ולומדת להבין את את התינוק, והנקה נהיית יותר זורמת, מאידך תינוק שלא יונק טוב אז מומלץ לפנות ליועצת הנקה כדי לשפר את איכות ההנקה כי במצבים שהנקה לא יעילה, הזרימה תהיה פחותה והייצור נחלש ותינוק יהיה מתוסכל.